Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο: Λειτουργία, στόχοι, συμβουλές και προτάσεις


 Για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας. Για το λόγο αυτό, βασική θέση στο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει η Δανειστική Βιβλιοθήκη. 

 Σκοπός της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο. Για να επιτευχθεί όμως ο σκοπός αυτός, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας. Έτσι, το σχολείο θα παρέχει τα βιβλία σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιο πρόσωπο της οικογένειας θα πρέπει να ασχοληθεί έστω και για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και με το σχολιασμό κάθε βιβλίου που το παιδί φέρνει στο σπίτι.


Τι πετυχαίνουμε μέσα από το δανεισμό;

- Το παιδί γίνεται υπεύθυνος αναγνώστης και δανειστής. 

- Δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε βιβλία. Τα βιβλία έτσι μπαίνουν σε κάθε σπίτι.

- Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού το παιδί έχει τη δυνατότητα να δανείζεται αρκετά βιβλία και με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο.

- Το παιδί μοιράζεται αναγνωστικές εμπειρίες και ποιοτικό χρόνο με τους γονείς, με τα αδερφάκια ή με τους παππούδες του και έτσι τα οφέλη γι΄αυτό είναι πολλαπλά. 

- Το παιδί μπορεί να ασχοληθεί για όσο χρόνο θέλει με το βιβλίο, μέχρι να φτάσει η ώρα να επιστραφεί και πάλι στο σχολείο. Μπορεί να το αγγίξει, να ξεχαστεί μαζί του, να ταξιδέψει ξεφυλλίζοντάς το, να ονειρευτεί με τις εικόνες του και να το αγαπήσει.

- Το παιδί μαθαίνει να θεωρεί την ενασχόλησή του με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού του χρόνου.

- Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, εκτός από μια ευχάριστη, ψυχαγωγική δραστηριότητα, καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές. 
 Μέσω της ανάγνωσης προάγεται η διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύεται το λεξιλόγιό του, αναπτύσσεται η φαντασία του, βελτιώνεται η συγκέντρωσή του, κεντρίζεται το ενδιαφέρον του και προάγεται η συναισθηματική του ανάπτυξη.



Συμβουλές για το μέλλον:

- Βοηθήστε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο.

- Φροντίστε ώστε στο σπίτι να υπάρχουν πολλά βιβλία και γραφική ύλη.

- Φροντίστε ώστε το παιδί σας να έχει τα δικά του βιβλία και το δικό του έντυπο υλικό.

- Προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για αναγνωστικές εμπειρίες εντός και εκτός σπιτιού.

- Καλλιεργήστε στο σπίτι θετικό κλίμα απέναντι στην ανάγνωση, διαβάζοντας και οι ίδιοι βιβλία.

- Διαβάστε συχνά βιβλία στο παιδί σας και με το παιδί σας.

- Δείξτε ακολουθώντας με το δάχτυλό σας τη γραμματοσειρά που διαβάζετε. Βοηθά το παιδί να κατανοήσει τις βασικές συμβάσεις του γραπτού λόγου (γράφουμε και διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά και από επάνω προς τα κάτω).

- Επιβραβεύστε τακτικά το παιδί.


Προτάσεις για την ανάγνωση ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας:

  • Πριν την ανάγνωση:

- Δείξτε στο παιδί το εξώφυλλο του βιβλίου και ζητήστε του να προβλέψει το περιεχόμενό του ("Για τι πράγμα νομίζεις ότι μιλάει αυτό το βιβλίο;") Αναφέρετε το όνομα του συγγραφέα, του εικονογράφου και τον εκδοτικό οίκο. 

- Προτρέψτε το να εντοπίσει τον τίτλο του βιβλίου στο εξώφυλλο. Αφού του τον διαβάσετε, αφήστε του λίγο χρόνο για να τον παρατηρήσει και ζητήστε του να αναγνωρίσει σε αυτόν γνωστές του λέξεις ή γράμματα. 

- Παροτρύνετέ το να μιλήσει για τις δικές του εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου (π.χ. "Εσύ έχεις δει αλεπού;")

  • Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης:

- Παροτρύνετε το παιδί να σχολιάζει την ιστορία καθώς την ακούει (π.χ. "Τι λες να έγινε; Τι είπαν ο κόρακας με την αλεπού;")

- Αναλύστε ό,τι είναι απαραίτητο, όπως έννοιες και λέξεις του κειμένου που δεν καταλαβαίνει. 

- Απευθύνετε πότε - πότε ερωτήσεις, για να ελέγξετε κατά πόσο το παιδί κατανοεί το νόημα της ιστορίας.

- Ζητήστε του να προβλέψει σε ορισμένα σημεία της ιστορίας τι θα συμβεί αργότερα ("Τι λες ότι θα γίνει μετά;")

  • Μετά την ανάγνωση:

- Επαναλάβετε βασικά στοιχεία της ιστορίας (Σκηνικό: "Πού διαδραματίστηκε η ιστορία;", Στόχο: "Τι ήθελε η αλεπού να πετύχει;")

- Βοηθήστε το παιδί να συσχετίσει τα γεγονότα που αφορούσαν τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, με παρόμοια γεγονότα της δικής του ζωής.

- Ωθείστε το να υποβάλλει ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο του βιβλίου.

- Συζητήστε μαζί του για τις εικόνες του βιβλίου.

- Παροτρύνετέ το να ζωγραφίσει εικόνες σχετικές με το κείμενο, να «εξερευνήσει» γράμματα και λέξεις ή να αντιγράψει μερικές απ’ αυτές.

- Βοηθήστε το να συνθέσει μια παρόμοια δική του ιστορία, ή προκαλέστε το να δώσει ένα εναλλακτικό τέλος στην ιστορία που του διαβάσατε.


Καλή ανάγνωση!!


1 σχόλιο: